#

Nijmeegse studenten delen dropsleutels uit voor stadhuis: actie tegen stop verkamering NIJMEGEN

02 Dec 2019

NIJMEGEN - Verschillende studentenorganisaties voeren woensdagavond om half zeven actie tegen de mogelijke stop op het verkameren van studentenpanden in Nijmegen. Dat doen zij door voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering in het Nijmeegse stadhuis dropsleutels uit te delen.

,,De dropsleutels staan symbool voor de sleutels van de huizen waarin wij moeten wonen", zegt Léonie Janssen van de Jonge Democraten in Nijmegen (jongerentak D66) namens de jongerenorganisaties. ,,Wij leveren onze sleutel in bij de Stadspartij DNF en PvdA: zij willen geen studenten meer.” 

De Nijmeegse politiek beslist woensdagavond of met ingang van aankomend jaar een tijdelijke stop komt op het splitsen van woningen in kamers. Momenteel zijn zo’n 2.000 panden - vooral studentenhuizen - in Nijmegen verkamerd, zonder dat daarvoor een vergunning voor is afgegeven. 

De gemeente wil al een behoorlijke poos illegale studentenhuizen aanpakken. Meerdere oppositiepartijen - waaronder PvdA en Stadspartij DNF - en coalitiepartij SP hopen op met een tijdelijke vergunningsstop meer vaart te kunnen zetten achter die aanpak.

Brandbrief

In een brandbrief uiten de Nijmeegse studentenorganisatie AKKU en jongerenafdelingen van verschillende politieke partijen (JOVD, Jonge Democraten en DWARS) hun zorgen: ‘Indien de motie vanavond wordt ingestemd, zullen nóg meer problemen op de woningmarkt ontstaan. Er komt een nóg groter tekort aan studentenwoningen en illegale verkamering zal een nóg groter probleem worden.

 Als er minder studentenkamers worden gebouwd ontstaat een grotere woningnood, waardoor er behoefte komt aan meer illegale studentenkamers van louche huisjesmelkers. Illegale verkamering trekt zich per definitie niets aan van de wet en dus ook niet van deze motie. Niemand wordt hier beter van, behalve de huisjesmelkers: die krijgen vrij spel. Dat is iets wat Nijmegen absoluut niet moet willen.’

Volgens hen ligt de oplossing in meer samenwerking: ‘Er moet geïnvesteerd worden in extra bouw van studentenwoningen, bijvoorbeeld via de SSH&, de studentenhuisvestingscorporatie in Arnhem en Nijmegen. Op die manier kunnen studenten voor een eerlijke prijs een dak boven hun hoofd krijgen. Ook moeten er meer betaalbare starterswoningen worden gebouwd, zodat afgestudeerden en andere mensen die een volgende stap in hun leven willen zetten beter kunnen doorstromen.’  

Categorie: Weblog