#

Twinning-les 2: Duurzaam

24 Nov 2018

Verschillende JD’ers zetten de lessen van onze Twinning-reis naar Denemarken en Zweden op papier. Onze les 2 uit het noorden: Duurzaam vraagt om integraal.

‘De duurzame wijk Västra Hamnen was ooit een haven- en industriegebied in Malmö. In 1986 sloten veel van deze fabrieken hun deuren. Op dat moment is er gekozen voor een radicale ommeslag door in te zetten op duurzame innovatie, infrastructuur en de bouw van een universiteit. Dit zorgde voor nieuwe banen waardoor de wijk na een periode van hoge werkloosheid zichzelf weer omhoog heeft kunnen trekken. Duurzame ontwikkeling bleek geen kostenpost, maar een investering die zich op meerdere manieren terugbetaalt.

Wie de wijk inwandelt zal niet direct beseffen dat diegene door het duurzame hotspot van Europa loopt. Het staat vol met normale flats, huizen en appartementencomplexen. Hier niet alleen rijke hippies in hypermoderne wijken. Met de juiste aanpak ligt duurzaamheid overal voorhanden!

Als je beter kijkt weet je snel een aantal van de groene initiatieven te vinden. Om even een van de voorbeelden naast ‘traditionele’ zon- en wind uit te lichten: mosdaken. Die verbeteren de isolatie van een huis, vangen water op en vergroten de biodiversiteit binnen een wijk. Een simpel initiatief wat toch een verschil maakt.

Naast een groene wijk is Västra Hamnen ook een mooie en diverse wijk. De helft van de kinderen onder de vijf jaar hebben minstens één ouder die in het buitenland geboren is. Er zijn daarom in Västra Hamnen verschillende ontmoetingsplekken, van speeltuinen tot leuke cafétjes. Ook is er een mooi meertje met wandelmogelijkheden gemaakt van regenwater wat daar vanuit een bepaalde wijk naartoe wordt gesluisd. Zo verdient deze duurzame wijk zijn naam ook op het sociale vlak.

Waar Nederland eindelijk stappen gaat zetten om wijken van het gas af te halen is Västra Hamnen al tijden aangesloten op één grote warmtepomp. Deze gebruikt zonne-energie voor arbeid en gebruikt zeewater als koelreservoir. De wijk wordt zo dus decentraal door zichzelf verwarmt. Ze laten er daar geen g(r)as over groeien!

De moraal van het verhaal in een woord: integraal. Niks staat op zichzelf, Västra Hamnen vormt één integraal geheel. Het warmtenet gebruikt zowel zonne-energie als de koele zee en laat je vervolgens in je huis je verbruik zien, het mos is zowel goed voor het milieu als dat het er grappig uitziet en de diversiteit in de wijk hangt samen met de groene innovatie en creatieve ontmoetingsplaatsen. Door op krachtige wijze de verbinding tussen op het eerste gezicht losstaande ideeën te vinden mag Västra Hamnen zich een Europese mijlpaal noemen op niet alleen duurzame innovatie maar op samenleven in ‘de wijk van de toekomst’ als geheel. Lessen en ervaringen die we zeker mee nemen naar onze Nederlandse steden!’

Door Thomas Vissers

Categorie: Weblog