#

Twinning-les 3: Monarchie

28 Nov 2018

Verschillende JD’ers vertellen n.a.v. onze reis naar Denemarken over de Lessen uit het Noorden. In deze editie: een Monarchie met Karakter!

De monarchie blijft een lastig onderwerp voor de Jonge Democraten: waar de één het ziet als de ultieme, oerconservatieve ongelijkheid is denkt de ander via Amalia zijn door grootheidswaanzin gedreven fantasieën te kunnen waarmaken. In het van oudsher Republikeinse Nederland past een koning niet perse in de cultuur, dat is behoorlijk anders bij de Denen.

De Deense Monarchie is al meer dan duizend jaar oud en daarmee een van de oudste van Europa en de wereld. Het begon allemaal met 1 man, de welbekende Viking Harald Blåtand Gormsen, of zoals wij hem kennen, Harald Blauwtand, waar Bluetooth naar vernoemd is. Blauwtand verenigde Denemarken en maakte het een Christelijk land in 965. Door de jaren heen bouwde de Deense koninklijke familie een nauwe band op met Nederland. Toen Zweden het land halverwege de 16e eeuw aanviel, stuurde de republiek haar machtigste admiraal, de enige echte Michiel de Ruyter, ter redding.

Wie het koninklijk paleis in hartje Kopenhagen bezoekt voelt de historie die er vanaf druipt. De Koninklijke wachten staan, geheel in Britse stijl, op elke hoek. Nog elke dag rond het middaguur zien tientallen toeschouwers hen in volledige symbiose van plek wisselen. Zelfs een koningshuis zo oud aan het Deense is natuurlijk niet vrij van ontwikkeling. Toen in 1848 de monarchieën in heel Europa onder druk kwamen te staan kwam voelde ook koning Frederik VII de aarde onder zijn voeten trillen, het volk eiste een grondwet en een einde aan het absolutisme. Zo werd Denemarken, ietsjes later dan Nederland, in 1849 een constitutionele Monarchie.

Toch zijn de symboliek en tradities door alle jaren heen bewaard gebleven. De zetel van de Deense regent staat nog altijd vier in het centrum van de Deense macht, het parlement, zei het op de toeschouwerstribune. En net als in Nederland is de monarch het hoofd van de staat en benoemt deze de ministers. De rol is nog altijd groot, zelfs al is die voornamelijk symbolisch.

Een opvallende verschijning is de zittende koningin, Margrethe II. Door haar gemaakte schilderingen worden onder andere gebruikt als covers voor de Deense versies van Lord of the Rings. Ook maakt zij kostuums voor het Deense Koninklijke Ballet en heeft ze haar eigen voorstelling geschreven. De dierenmaskers die ze maakt zijn tot een nieuw nationaal symbool uitgegroeid. Waar de culturele toevoeging van Willem-Alexander ophoudt bij ‘prins pils’, is Margrethe zelf uitgegroeid tot een waar nationaal icoon. Wie weet, misschien is het juist wel het over eeuwen opgebouwde en vanzelfsprekend geworden aanzien van de Deense monarchie die haar de kans geeft haar eigen weg te kiezen. In schril contrast met met onze prins pils, wiens persiflages in kut.tv meer karakter heeft dan de echte durft te laten zien.

Door Joris Schröder

Categorie: Weblog